Сватбени рокли - как да ги избираме

Да се избере сватбена рокля не е лесно, тъй като от една страна тя ще е център на внимание през целия ден на сватбата и е необходимо да бъде ослепителна. От друга страна булката трябва да изглежда естествено и да избере рокля, която отговаря на нейната същност. Изборът на рокля се определя главно от два фактора: елегантност и стил, който да не нарушава традиционните норми. При сключването на гражданския или втори брак, младоженците са облечени в по-неформално облекло, а на църковния брак е добре да облечете официалното сватбено облекло.

Най-важното е да се чувствате удобно, да бъдете горди от това как изглеждате.

Защо сватбените рокли са бели?

Римляните са въвели обичая белият цвят да се използва за всички случаи на значими тържества. Това не е бил цвят, определен само за булката, но се е наложил в последствие.

Имало е много промени през времето: до VI век булката се е обличала в сребристо, докато царица Виктория не наложила белия цвят като символ на чистота и непорочност. През XIX век булките са избирали по-ярки цветове, като синьо, розово, зелено и жълто. Последният от тези цветове, често срещан днес в САЩ и Англия, се свързва с дни на любов и плодородие. В ислямската религия цветът на булката е черния, докато в Япония и Китай - червеният, който се вярва, че носи късмет.

Булчинската рокля в България в миналото е толкова различна, колкото и области има. Някъде тя е бяла, на други места присъства и червения цвят (Българската народна сватба).

Въпрос на стил и вкус

Сега има богатство от форми и цвят по отношение на сватбените рокли. Много дизайнери имат сини, бледо лилави, розови и включително червени и черни рокли в колекциите си. Те са като символ на независимата и динамична жена през новия век и на тези, които не се съобразяват винаги с традициите. До преди няколко години роклите се шиеха с шлейф, но сега той е почти не присъства като част от роклята или е отделна част, която да се махне за тържеството в ресторанта за по-голямо удобство. Булото, което е символ на булката и се вдига от младоженеца след размяната на сватбените халки, вече не винаги се използва.

Много е важно да се запознаете се с видовете сватбени рокли и силуети (прочетете още). Така ще разберете какъв тип сватбена рокля ще Ви подхожда, какво деколте да изберете и какви аксесоари ще са подходящи за тях.

Сватбени рокли "втора употреба"
Мног булки без комплекси търсят своята рокля в магазините за рокли "втора ръка". Този е един от най-евтините варианти и позволява да се използва добра рокля на добра цена. Единственият проблем е, че трябва да се направи поправка по твоя размер. Съветваме Ви, да се уверите предварително, че поправянето на роклята няма да ви струва прекалено скъпо и няма да се наруши първоначалната идея на роклята.
Сватбени рокли online

Много чуждестранни фирми и някои български предлагат закупуване на сватбени рокли от техните интернет страници. В тях ще намерите огромно разнообразие от рокли, тяхното описание и цена, както и предлаганите размери. Проверете таблицата с размерите и се уверете, че модела, който поръчвате е вашия размер.

В търсене на сватбени рокли

Преди да тръгнете по сватбените бутици за вашата сватбена рокля направете едно онлайн проучване. Това ще ви спести много време и ще ви набави нужната информация.

Намерете интернет страници, предназначени за сватбена мода. Ограничете тези страници до няколко.

Запишете се в сватбен форум, където ще може да обменяте идеи. Там ще обмените информация с хора минали по вашия път и със сигурност ще попаднете на много снимки на сватбени рокли.

Разгледайте няколко ревюта и списания – така ще се запознаете с последните сватбени модни тенденции. Запазете снимките на роклите, които са Ви направили впечатление. Определете стила на сватбата ви и паричните средства, които можете да отделите за роклята.
Избор на сватбена рокля

Започнете да търсите веднага щом определите дата за сватбата. Повечето от сватбени рокли са специална поръчка (може да отнеме от 3 седмици до 6 месеца). Поръчайте роклята поне няколко месеца преди сватбата. По този начин ще имате време да направите необходимия брой проби, поправки и да изберете допълните аксесоари. Например в Англия булките поръчват роклята си една година по-рано.

Ако вашата сватбена рокля е конфекция, хубаво е да разполагате с достатъчно време за определите стила, магазина и дати на пробите.

Първа проба

Вие вече сте поръчали вашата сватбена рокля. Време е да направите първата проба в уговорения ден и час. Освободете си достатъчно време, нужно ви е пълно спокойствие. Вземете някого със себе си, за да ви огледа. Не прекалявайте, един или двама съветници са достатъчни.

Шивачките ще ви помогнат да облечете роклята. Добра идея е да се качите на някакъв подиум или малка табуретка, за да няма никаква пречка да се разгледате главата до петите. Пробите се правят някъде, където има много огледала.

Имайте предвид, че подходящо бельо могат да допринесат за по-добрата визия на роклята. Пробвайте обувките и аксесоарите. Препоръчително е да пробвате роклята с прибрана коса (ако така ще бъдете в деня на сватбата си), за да видите как ще стои деколтето. Ако вече имате бижутата за сватбата, поставете и тях, за да проверите как ще стоят с роклята. Ако не ви допадат, ще може лесно да ги смените. Уверете се също, че булото и роклята са в един и същ тон.

Уточнете отново срока за ушиване на роклята и цената, ако сте направили някакви промени. Поискайте бележка, на която да ви напишат цената.

Разгледайте шевовете, плата и елементите по роклята. Всичко трябва да изглежда добре направено. Ако нещо не ви хареса сега е моментът да го кажете. Не се притеснявайте да питате.