Вратовръзката - най-мъжкото бижу

Ако разгърнем речниците, там ще прочетем, че вратовръзката е "широка ивица плат, която се увива под яката на ризата, връзва се и се спуска от врата надолу като украшение". Не е тайна, че вратовръзката отдавна е слабост на аристократите и бохемите. По дрехите ще те познаят, но в голяма степен социалната принадлежност на един мъж и неговият светоглед безпогрешно могат да бъдат открити именно в интересната ивица плат.

Най-често представителите на силния пол избират вратовръзките си според настроението, случая и собственото виждане по въпроса.

Почитателите на този аксесоар знаят, че цветът му се съчетава с ризата или костюма. Ако ризата е едноцветна, тогава нещата са далеч по-лесни – можеш да я съчетаеш с каре, райе или дори с такава на точки. Основният тон на вратовръзката трябва да бъде в хармония или в контраст с ризата ви. Шарката се съчетава с нея. Тъмносинята на бели точки действа свежо и ободряващо. Диагоналните райета са подходящи за делово облекло. Консервативните с кръгове, ромбове и триъгълници (предимно форми, излезли сякаш от учебника по геометрия) подхождат за авторитетни господа.

Абстрактната рисунка на вратовръзката ще освежи мрачния костюм в тъмен цвят. Разнообразните тонове в рисунката са особено удачни при пътуване и дългосрочна командировка.
Кратка историческа справка

Правоъгълното парче плат, което се връзвало и се спускало до раменете, било много важна част от облеклото на древните египтяни. По него съдели за социалния статус на притежателя му. В Китай и в Римската империя мъжете също носели подобни атрибути.

Етимологията на думата в латинските езици всъщност идва от (няма да повярвате) “Хърватия”. През XVII в. Кралят слънце Луи XIV е впечатлен от шалчетата, които носят хърватските войници, и веднага ги заимства от тях, кръщавайки новата си придобивка “кроата”.

До XIX век европейските мъже носели вратовръзки с различни размери и стилове на завързване. В началото на миналия век тя се превръща в афиш на някои артистични движения. По-късно заклетите феминистки посягат към нея и нарушават мъжкото й амплоа.
Няколко думи за възела

Възелът на вратовръзката трябва да подхожда на яката на ризата. Обемни и хлабави възли се съчатават с ризи с по-големи яки. Малката яка предполага и съответния възел.

Много са начините на завързване на вратовръзката, но най-познати са двата възела: единичен (Four-in-hand) и двоен (Windsor).

Удължената форма на първия е подходяща за къси вратове. Той винаги изглежда елегантен, така че с него никога няма да сбъркате.

Двойният е по-скоро широк, отколкото висок, така че визуално скъсява врата. Подходящ е за ризи със силно изрязани яки.

Не стягайте прекалено възела на вратовръзката! Твърде стегнатият възел е смачкан в краищата и не изглежда елегантно.
Какво е актуално в момента?

Безспорно това е райето. В цветовете се налагат тъмните гами дори и във всекидневието, но абсолютен хит в момента е пепел от рози или светло синьо. Комбинацията черно със сиво или сребристо, червено и черно или синьо и червено, както и сребристо с оранж.
Карета

Малко препоръки:

  • За бизнес са подходящи малки геометрични фигурки, райета или карета и тъмни цветове. В крайна сметка нищо излишно не бива да отвлича вниманието на събеседника ви.
  • За свободното си време изберете геометрични фигури, райета, карета, клубни знаци в светли тонове. Позволени са жълтото, бежовото, светлосинъото, дори зеленото и оранжевото. Известна доза ексцентричност също не е изключена.
  • За официалните приеми сложете вратовръзка с централни или асиметрични фигури. Цветовете тук са черно, кралско синъо, бордо, старо злато.
  • Дискотеки и купони – колкото и странно да звучи, понякога е уместно да се явите с вратовръзка на подобни събития. Пълна свобода на фантазията е общото правило в случая.