Подходяща сватбена прическа според лицето

Изборът на прическа е една нелека задача, тъй като до голяма степен от фризурата зависи впечатлението от вашата външност. Правилно подбраното и добре изпълнено подстригване е основно условие за красива прическа.

На първо място изборът на прическа трябва да се съобрази с качествата на косата, формата на лицето и характерните му черти.

Ако имате дебели и жилави коси, то те не са подходящи за всякакъв вид прически. Много тънки коси е необходимо да се подстрижат така, че да се постигне обем, което обикновено се прави с филиране. А ако косите ви са непослушни – направете си удължена прическа.

Овалната форма на лицето се смята за идеална. На жени с овални лица им отива всякакви прически. При останалите форми на лицето, посредством начина на подстригване, се постигна овалност.

За кръгло лице се препоръчва прическа, чийто контур се разширява от ушите нагоре. Целта е оптически да се удължи лицето. Необходимо е косата в горната част на главата да се повдигне, а по страните да се остави по-малко. Но най-добре е да се направи асиметричен силует на прическата. Не се сресвайте гладко и на прав път.

За квадратното лице също са подходящи асиметрични прически и начин на подстригване (проблемите на този тип лице са сходни с тези на кръглото). Необходимо е прическата да се повдигне над линията на челото. На този тип лице отиват вълнисти коси, страничен път, ушите да са полуоткрити. Ако имате гъста коса не я пускайте много дълга и се откажете от симетричните фризури.

При триъгълно лице е нужно да се избере такава прическа, чиято най-широка част да е линията при средата или долната част на ушите. Не подчертавайте широките скули, не си правете къси бретони и не сресвайте предните кичури гладко назад. Подходяща е прическа с прав или асиметричен бретон, с къдрици на темето.

За правоъгълно лице си избирайте прическа, която покрива ушите или обрамчва с къдрици лицето. Може да си направите обемен бретон с дължина до веждите. Тъй като е необходимо зрително да скъсите лицето, откажете се от дълги и прави коси и прически с вертикална линия.

При избор на прическа трябва да се вземат под внимание и особеностите на чертите на лицето. При дълъг нос си направете обемна прическа с дълъг бретон. Не заглаждайте назад косата си. Ако имате вирнат нос – вчешете косата си нагоре. Ако имате малък нос си направете прическа с къдрици и без бретон. При широк и плосък нос, открийте лицето си и вдигнете косата си високо над челото.

При раздалечени очи – повдигнете косата и я пуснете на вълни, така че частично да падат над челото като бретон. При приближени очи – повдигнете косите, придайте им обем при слепоочията, а предните кичури пуснете покрай бузите. Дългата шия покрийте с косата си, а при къса – наопаки – открийте я. Ако сте с къса прическа, отзад я направете с формата на триъгълник. Ако имате големи уши – закрийте ги с коса, примерно до средата. Ако сте ниски на ръст не си правете пищни и обемни прически. Ако сте висока – обемната фризура е подходяща, защото зрително ще увеличи главата ви.

С тези малки трикове и правилно подбрано фризиране, лесно може да коригирате формата на лицето, да подчертаете привлекателните си черти, а косата ви да бъде здрава и ще изглежда добре. А прическата, направена на основата на подходящата прическа, ще допълва вашия стил и винаги ще носи радост.

Каква форма на лицето имаме?

За ваше удобство ще обясним характеристиките на всеки тип лице, за да може всеки лесно да прецени към кой от тях спада.

Според модните консултанти съществуват седем основни форми на лицето – диамант, сърце, обърнато сърце, овал, кръгла, квадратна или правоъгълна форма. Всяка от тях има своите особености, предимства и недостатъци.

Лице с форма на диамант
Това означава, че лицето ви е по-широко в средната си част, за сметка на тези при брадичката и челото. В този случай е важно да се привлече вниманието именно към тези части и оптически да ги поразширите. Ако носите очила – избирайте рамки, с тежки, цветни дръжки и по-широки от горната част на лицето. На вас ви подхождат почти всички прически. Можете да се убедите в това от снимките на известни дами като София Лорен, Линда Еванджелиста или Катрин Хепбърн – всички с диамантена форма на лицето.

Лице със сърцевидна форма
Имате лице с по-широко чело и тясна, фина брадичка. Прическите ви трябва да бъдат на нивото на брадата или по-дълги. Подходящ е път от едната страна на главата или страничен бретон. Косата може да е права, къдрава или на вълни.

С лица с форма на сърце са известни жени като Наоми Кембъл, Мишел Пфайфър, Ашли Джъд, Клаудия Шифър. Сами се досещате какви възможности дава тази форма на лицето.

Лице с форма на обърнато сърце (триъгълно лице)
Тук областта при брадичката е по-широка от тази при челото. В този случай трябва да дадете обем на горната част на лицето. Късата коса и обемна прическа идеално ще компенсират тясното чело. Но внимавайте все пак да не прекалите с височината на фризурата. Избягвайте прически, които имат акцент при линията на челюстта.

Актрисата Кати Айрланд е пример за тази форма на лицето.

Лице с овална форма
Това е формата на лицето с най-идеални пропорции. То е леко стесняващо се към челюстта и леко заоблено на челото при линията на косата. Нямате никакви притесняния каква прическа да си направите. Свободно експериментирайте! Почерпете идеи от Дженифър Анистън, Марая Кери, Тайра Бенкс или Синди Крофърд – блестящи жени, всички с овална форма на лицето.
 
Лице с кръгла форма
Тези лица са симетрични по отношение на ширина и дължина. Заоблено при брадичката, скулите и линията на косата. Това, което със сигурност трябва да избягвате е прическа с кръгла форма и дължина до скулите. Насочете се към фризури, които да удължават, а не да разширяват силуета.

Всички с право се възхищават на Ингрид Бергман, Кейт Уинслет и Дрю Баримор и никой не забелязва каква форма имат лицата им.
 
Квадратно лице
Силната, квадратна челюст е характерна особеност на този тип лице. Обикновено е колкото широко, толкова и дълго и обикновено права линия на косата. Не подстригвайте късо косата си. Оставете я средна на дължина или дълга. Целта е да се омекоти формата на лицето и да се смекчат чертите.

Актрисите Сандра Бълок и Деми Мур са с тази форма на лицето.

 
Продълговато (правоъгълно) лице
Деликатно и по-издължено, еднакво на ширина, както при челото, така и при брадичката. По-добре избягвайте много дълги и прави коси, които допълнително ще добавят дължина. Спрете се на средно-дълги или по-къси прически, които дават повече обем. Препоръчителен е страничен път на косата.

Пример за дама с тази форма на лицето е нежната Гуинет Полтроу.